Pravno obvestilo – o piškotkih

Varstvo osebnih podatkov

Upravitelj in lastnik  spletne strani: Optika Pelikan, Veronika Šmit s.p.  se zavezuje, da bomo vse osebne podatke poslane preko spletnega mesta optika-pelikan.si varovali v skladu z veljavno zakonodajo.  Več informacij in pravilnik o politiki zasebnosti najdete tukaj.

O piškotkih

Spremeni nastavitve

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni. Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Z novo zakonodajo (ZEKom-1) prihaja do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo. Zakon je v točki, ki govori o piškotkih, v Sloveniji stopil v veljavo 15. junija 2013 in od takrat dalje moramo vsi lastniki spletnih strani obveščati uporabnike o piškotkih in nuditi  možnost, da jih obiskovalec sprejmete ali zavrnete.

Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove (glede na uporabljen računalnik in brskalnik) preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno. Lastnikom spletnih strani piškotki lahko omogočajo anonimno spremljanje statistike obiska posameznih strani. Tovrstni podatki lastnikom omogočajo izboljšavo spletne izkušnje za uporabnike. Popoln nadzor nad piškotki ima vsak uporabnik brskalnika v nastavitvah posameznega brskalnika. 

Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:

  • za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske
  • zapomnijo si jezikovne nastavitve
  • piškotki omogočajo prikaz zemljevidov, ki so povezani z drugimi google storitvami
  • na delih spletnih mestih, kjer je potrebna prijava si piškotek zapomni podatke
  • za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi
  • za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani

Spletno mesto optika-pelikan.si uporablja naslednje piškotke:

Spletno mesto uporablja nujno potrebne piškotke, ki zagotavljajo pravilno delovanje spletnega mesta in nekatere druge piškotke, ki zagotavljajo izvajanje anonimizirane statistike ter delovanje raznih funkcionalnosti spletnega mesta.

Nujni piškotki:

cookie_notice_accepted

Piškotki, ki zapišejo nastavitve za piškotke. Trajanje 1 leto.

Prijavljenemu WordPress uporabniku se naložijo nujni piškotki za upravljanje z WordPress CMS sistemom. Piškotki se ne naložijo navadnim uporabnikom strani brez administrativnih pravic.

Piškotji tretjih – povezane funkcionalnosti

Piškotki za spremljanje anonimne Google Analytics statistike.

Oznaka piškotka Ime piškotka Namen Trajanje piškotka
_ga Google Analytics Uporablja se za razlikovanje uporabnikov 2 leti
_git Google Analytics Uporablja se za določitev seje 24 ur
_gat Google Analytics Uporablja se za določitev seje 1 minuta
       
       
       
       

Avtorske pravice

Vsebina spletnega mesta  je v zakonsko dovoljenem okviru zaščitena kot avtorsko delo ali druga oblika intelektualne lastnine. Vse avtorske in druge pravice intelektualne lastnine pripadajo Optiki Pelikan, Veronika Šmit s.p.  Uporabnike obveščamo, da se dokumentov, (besedila in fotografije) objavljenih na teh spletnih straneh, ne sme prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati v komercialne namene brez izrecnega pisnega dovoljenja avtorja.

Odgovornost ponudnika

Vsebina spletnih strani optika-pelikan.si je podana in vzdrževana z največjo možno mero skrbnosti. Ne glede na to upravljalec ne jamči za pravilnost, ažurnost ali popolnost vseh informacij na spletnih straneh. Upravljalec tako ni odgovoren za občasno nedelovanje strani, morebitno nepravilnost informacij in tudi ne za morebitno škodo nastalo zaradi uporabe nepravilnih, neažurnih ali nepopolnih informacij. Veronika Šmit s.p.  niti katerakoli pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku vsebine spletnih strani ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršnekoli napake ter pomanjkljivosti v njihovi vsebini. Uporabnike spletnega mesta obveščamo, da se vse informacije na teh spletnih straneh lahko spremenijo brez predhodnega obvestila.